Почистване на бижута

Най-добрият и най-безопасният начин за почистване на бижута е да ги занесете при майстор-златар,повтарям,при майстор-златар,а не в златарски магазин,който не произвежда,а само продава бижута и извършва обмяна.Само майсторите-златари са запознати в пълен обем с видовете благородни метали и най-важното-с видовете камъни,които се делят не само по видове и семейства,но и по плътност,твърдост и кристална решетка.Те най-добре знаят как се почистват бижута със синтетични камъни,с естествени камъни,диаманти и перли.Възстановяването на напукана перла е изключителна бижутерска тайна и се предава само от поколение на поколение.
И все пак ако решите да почистите бижута при домашни условия ето няколко по-елементарни начина.

Почистване на ЗЛАТНИ изделия

1.Напълнете една четвърт чаена чаша с течен амоняк и я допълнете с чиста преварена студена вода.Поставете бижутата вътре за около 15-20 мин. като периодично разбърквате.Огледайте изделията и ако в техния ажур или под камъните има останала мръсотия много внимателно почистете на ръка с много мека четка за зъби.Изплакнете с чиста преварена студена вода и подсушете.

2.Направете си разтвор от равни части сок от лук и чиста преварена студена вода.Бижутата трябва да престоят 2-3 часа,като периодично се разбъркват.Също може  да се ползва мека четка за зъби.Изплакването става с преварена студена вода.

3.Разбийте най-обикновено Веро с преварена топла вода до получаване на гъста консистенция,оставете бижутата за около час,като периодично разбърквате.Може да ползвате мека четка за зъби.Изплакнете с чиста преварена студена вода.

ЗА БИЖУТА С ПЕРЛИ,ЕСТЕСТВЕНИ КАМЪНИ И ДИАМАНТИ ПОЛЗВАЙТЕ САМО ВЕРО И ЛЕКО ТОПЛА ПРЕВАРЕНА ВОДА

Почистване на СРЕБЪРНИ изделия

1.Настържете на прах един бял тебешир,разбъркайте го с преварена хладка вода до получаване на гъст разтвор и оставете бижутата за около 30 мин.в него,като периодично разбърквате.Може да ползвате мека четка за зъби.Изплакнете обилно с преварена студена вода.

2.Бижута със синтетични камъни или без камъни се почистват,като в метален съд ( купа или джезве ) заварите водана тих огън,накъсайте в нея парченца алуминиево домакинско фолио,сипете една лъжица сок от лимон или ябълков оцет ( ябълков,а не с аромат на ябълка ),заварете леко 10-15 мин.Изплакнете с преварена вода тогава,когато бижутата са НАПЪЛНО ИЗСТИНАЛИ.Може да ползвате мека четка за зъби.

3.Много ефективен,но по-бавен и изискващ време метод е почистването на бижута с леко навлажнена пресята дървесна пепел или пепел от пури.Изделията се търкат внимателно с пепелта и мека  вълнена кърпа.Може да се ползва мека четка за зъби.Изплаква се с преварета хладка вода.

НИКОГА НЕ ПОЛЗВАЙТЕ СОДА БИКАРБОНАТ ЗА  ПОЧИСТВАНЕ,        ЗАЩОТО ТЯ Е АБРАЗИВ И НАДРАСКВА ИЗДЕЛИЕТО.Ако на содата и дадете скорост,тя става като шкурка.

ХЛОРИРАНАТА ВОДА РАЗВАЛЯ БЛЯСЪКА НА ЗЛАТНИТЕ И СРЕБЪРНИТЕ БИЖУТА

ВНИМАВАЙТЕ какви парфюми,дезодоранти и шампоани ползвате.През последните години съставките в някои от тези неща карат бижутата да потъмняват.

НИКОГА НЕ СЕ КЪПЕТЕ С БИЖУТА,ОСОБЕНО СРЕБЪРНИ В МИНЕРАЛНИ БАСЕЙНИ И ИЗВОРИ.Тези води имат съдържание на сяра,която моментално влиза в реакция със сулфида на среброто и бижуто става черно.Възстановяването му в идеалния вид е много трудно.

КАКВОТО И ДА ПРАВИТЕ ПАЗЕТЕ ПЕРЛИТЕ И КАМЪНИТЕ