Пръстенът на Хан Кубрат

  Хан Кубрат е български владетел от рода Дуло , вожд на племето оногундури . Той обединява българите северно от Кавказ и Черно море , като създава могъщ племенен съюз наречен Стара Велика България . Хан Кубрат управлява България 60 години – от 605 до 665 година . За да съществува днес България по сегашните си земи заслугата е на един от неговите петима синове Хан Аспарух . Световно известна е легендата със снопа пръчки и синовете на Хан Кубрат .

      През 1912 година в пясъчните дюни на река Ворскла край село Малая Перешчелина на 13 километра южно от град полтава в Украйна от две овчарчета е открито огромно съкровище състоящо се от 25 килограма златни и 50 килограма сребърни предмети .
       През 1984 година немският учен Йоахим Вернер разчита монограмите на два от пръстените като “ Кубрату Патрикиу “ или “ На патриция Кубрат “ .Хан Кубрат е прекарал голяма чяст от живота си в Константинопол и от император Ираклий получава титлата патриций .
       На мястото , където е намерено съкровището днес има издигнат паметник от черен мрамор в памет на Хан Кубрат . Най-отгоре е издълбан знака на рода Дуло  IYI , а отдолу пише : “ Съединението прави силата . Великият Хан Кубрат , от Бога поставен , Владетел на Стара Велика България “ . Всяка година на 18 юли българи , украинци и други хора отиват на поклонение на това място , дори при  всяка сватба и дипломиране паметника се посещава , защото се счита , че това е свято място .
       Носенето на пръстена на Хан Кубрат предава на хората величественост , царственост , сила , управленски и организаторски качества , смелост , способност да убеждава и обединявя и не на последно място това е вид амулет , който съхранява и предпазва човека който го носи .
       Фирма  “ Ювелир “ изработва ръчно пръстенът на Хан Кубрат от злато и сребро.От сребро проба 925 пръстенът е с цена 80 лева , а от 14 каратово злато проба 585 цената е 85 лева на грам.